Arhitektura
Second Chance - CSU Rog » CSU Rog » Arhitektura

Leta 2008 je Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije izvedla javni urbanistično arhitekturni natečaj za ureditev območja tovarne Rog. Strokovna komisija je izbrala projekt arhitekturnega biroja MX_SI (Boris Bežan, Mara Gabriela Partida Munoz, Hector Mendoza Ramirez). Biro so leta 2005 v Barceloni ustanovili mehiški in slovenski arhitekti, po tem ko so prejeli 1. nagrado na natečaju za Center Federica Garcíe Lorce v Granadi.
Več o natečajnem izboru
.

Center Rog – natečajna rešitev iz leta 2008

Skupna površina: 8.260 m²

Produkcijski prostori obsegajo ateljeje, bivalne rezidence in laboratorije, namenjene izvedbi programov in projektov domačih in gostujočih vizualnih umetnikov, arhitektov in oblikovalcev. Produkcijske prostore bo možno prilagajati namenu in prostorskim potrebam ustvarjanja. So javno dostopni, vendar manjšemu številu obiskovalcev, zato so predvideni v gornjih etažah objekta.

Predstavitveni prostori obsegajo veliko razstavišče v pritličju in dvorane v prvem nadstropju. Z razstaviščem so povezani: dostop, recepcija, galerijska trgovina, garderoba za obiskovalce, prostor za izvajanje izobraževalnih programov, mediateka. Dvorane so namenjene manjšim prireditvam.

Družabni prostor: na stičišču produkcijskih in razstavnih prostorov je v prvem nadstropju predviden prostor za druženje. V arhitekturni rešitvi je povezan tudi s teraso.

Depo za hranjenje razstavnih eksponatov ter opreme je predviden v kletni etaži. Depojski prostori bodo povezani z razstavnimi in dostopni s tovornim vozilom. Iz depoja je predviden neposredni dostop do razstavišča in preko njega do ostalih dvoran.

Več informacij: Projektna naloga za CSU in Idejnem projektu za CSU (oboje MX_SI, junij 2009).

Nova projektna dokumentacija bo objavljena kmalu!